wordpress installeren

Installeren WordPress

Deel 1

Hosting en DomeinnaamFTPmySQLEmailFilezilla

Hosting en Domeinnaam

U heeft een naam (adres) nodig voor uw website en deze moet op het internet gevonden kunnen worden. 

Registreer uw domeinnaam en vind hosting voor uw website, webhosting en domeinnaam kent een jaarlijks bedrag dat u moet betalen (ongeveer 50 euro per jaar).

FTP

U maakt een FTP account aan.

Login op uw hosting. Maak een FTP-account aan. Meestal heeft u een control panel “direct admin” genaamd, dit verschilt per hosting bedrijf. Als u het FTP account heeft aangemaakt, noteert u de gegevens van het account op een papiertje of schriftje. U heeft het later nodig.

mySQL

U maakt een database aan.

Ook maakt u een database aan op uw control panel. U geeft aan wat de gebruikersnaam, wachtwoord en database naam is. DB_host staat standaard op localhost en dat laat u ook zo. Noteer de gegevens! Deze heeft u later nodig.

Email

U maakt een email account aan.

In het control panel onder het hoofdstukje email maakt u een email adres aan bijvoorbeeld info@uwwebsitenaam.nl. Noteer de gegevens, u wilt immers later uw email kunnen bekijken en een email kunnen sturen.

Filezilla

Download filezilla client, het is een gratis ftp programma.   

Nadat u filezilla heeft gedownload installeert u dit op uw computer het dient om contact te maken met de server(hosting).U kunt dan bestanden van uw computer naar de server kopiëren. Om contact te verkrijgen met de server gebruikt u uw FTP account, de gegevens van dit account heeft u genoteerd op een papiertje, als het goed is.

Deel 2

Download de laatste versie van wordpress en pak het uit. Het is een zip bestand. Voor het uitpakken kunt u 7-zip *gebruiken.

Open filezilla, u ziet een linker en rechter helft. De linker helft stelt uw pc voor en de rechter helft de server(hosting). Links boven in het menu van filezilla klikt u op “bestand” vervolgens op het sub menu “sitebeheer” en vervolgens op “nieuwe site” en voert uw website naam in. Gebruik de gegevens van uw Ftp account dat u eerder heeft genoteerd. Bij “host” voert u in “ftp.uwwebsite.nl”. Het “inlogtype” zet u op normaal en vervolgens geeft u “gebruikersnaam” en” wachtwoord” op en klikt u op “verbinden”. Selecteer** de lijst van bestanden van wordpress in de linker helft en sleep deze naar de rechter helft onder “public-html”. De bestanden worden nu geupload.

* Nadat u 7-zip heeft geïnstalleerd, klikt u op de map wordpress met de rechtermuisknop en selecteert u “7-zip en bestanden uitpakken”

**  In de linker helft zorgt u ervoor dat de lijst met bestanden van wordpress, die u zojuist heeft uitgepakt, staat door er naar toe te navigeren. Vervolgens selecteert u het eerste bestand en houdt de shift knop ingedrukt  en selecteer het  laatste bestand in de lijst, de hele lijst kunt u nu uploaden.

Deel 3

In de rechter kolom van Filezilla zoekt u het bestand wp-config-sample.php op en opent u deze door er op te staan en met rechter muisklik “bewerken” te kiezen. In het bestand zoekt u naar :

// ** MySQL settings – You can get this info from your web host ** //
/** The name of the database for WordPress */
define(‘DB_NAME’, ‘database_name_here’);

/** MySQL database username */
define(‘DB_USER’, ‘username_here’);

/** MySQL database password */
define(‘DB_PASSWORD’, ‘password_here’);

/** MySQL hostname */
define(‘DB_HOST’, ‘localhost’);

Eerder heeft u een mysql database aangemaakt en had u de gegevens ervan genoteerd, welnu deze kunt u hier gebruiken. Zoals u bovenstaand leest vervangt u  database_name_here, username_here, password_here met uw aangemaakte mysql gegevens.

Het config bestand slaat u op, vervolgens klikt “ja”voor het opnieuw uploaden van dit bestand en vervolgens hernoemt u het bestand door erop te staan en met een rechtermuis klik “hernoemen”te kiezen en hernoemt u het bestand door het stukje “sample” in de naam weg te halen waardoor de nieuwe bestands naam config.php ontstaat.

Nu tikt u in de browser uw domein naam in en de rest spreekt voor zich. Veel plezier!!

Inloggen op het dashboard van uw website doet u door naar www.uwwebsite.nl/wp-login.php te gaan.

 

 

 

WhatsApp chat